Flertallet av demonstrantene tilhører De Jordløses bevegelse (MST), som har marsjert i tre dager for å nå det økonomiske maktsenteret. Siste etappe av turen deltok også De takløses bevegelse (MTST) og andre sosiale bevegelser som kjemper for tak over hodet.
Odebrecht er et enormt brasiliansk entreprenørselskap med aktiviteter og innvesteringer i energi- og byggesektoren i mange latinamerikanske land, samt i flere afrikanske land, som Angola, Botswana, Kongo, Liberia og Mosambik. Selskapet står for enorme infrastruktur og veiprosjekter, og er blant annet en av aktørene i det omstridte vannkraftverket i Brasil, Belo Monte. Selv om det er mindre kjent, driver skapet også ekstensivt innenfor agro-businessektoren, med bioenergi i stater som Mato Grosso, São Paulo og Goiás.
Torsdagens aksjon hadde som mål å protestere mot selskapets aktiviteter, som ifølge MST og MTST fører til store skadevirkninger både i byer og for den rurale befolkning i Brasil. Hovedsakelig er det snakk om at selskaper som Odebrecht og andre transnasjonale selskaper satser på monokultiver for eksport. En av Brasils sosiale utfordringer er nettopp den svært skjeve jordfordelingen. «Agrobuisness-modellen representerer ikke befolkningens interesser», sier MST. «Den dominerende jordbruksproduksjonen i Brasil baserer seg på en utstrakt bruk av sprøytemidler, og respekterer verken biodiversitet eller folk. Jord konsentreres på stadig færre hender, og befolkningen blir presset til å migrere til større byer».
«Den ekstensive bruken av sprøytemidler, mange av disse klassifisert som ekstremt giftige, har ført til en kreft-epidemi, barn blir født med misdannelser, og vi ser økende forekomst av sykdommer i nyrer og nervesystemer i befolkningen», sier forskeren Wanderlei Pignanti, ved det føderale universitetet i staten Mato Grosso. En undersøkelse i kommunen Lucas do Rio Verde i Mato Grosso fant sprøytemidler i morsmelken, urinen og blodet til befolkningen.
Situasjonen er alarmerende for folkehelsa i Brasil. Samtidig er aktivitetene til Odebrecht i urbane områder høyst kritikkverdig. Lokal koordinator for MTST i São Paulo, José Carlos Pereira dos Reis, viser til hvordan selskapet er blant de som vil tjene mest på årets verdensmesterskap i fotball. «Selskapet tjener millioner, og går over arbeideres lik i sin jakt etter mer profitt. De profitterer på våre skattepenger samt at de vil tjene masse på VM. Våre sosiale krav kommer i bakgrunnen. Vi trenger helse, bolig og mat». Gulherme Boulos fra MTST poengterer videre at «denne alliansen med MST er viktig for å gjøre en felles front mot de store korporasjonene». Selskapet har bygget VM-stadionene i Pernambuco, Rio de Janeiro, Bahia og São Paulo.
Demonstrantene holdt flere appeller utenfor bygningen, mens om lag 150 mennesker tok seg inn i vestibylen hvor de malte politiske stensiler på veggene i motstand mot selskapets aktiviteter.